Hvad koster tinglysning af hus

Hvad koster tinglysning af hus

Tinglysning er en vigtig del af boligkøbsprocessen i Danmark. Det er her, ejerskabet af en ejendom formelt registreres i Tingbogen, hvilket sikrer rettighederne til ejendommen og gør dem offentligt tilgængelige. Tinglysning af et hus medfører forskellige omkostninger, som kan variere afhængigt af forskellige faktorer. I denne artikel gennemgår vi hvad tinglysning af et hus koster, og hvilke elementer der indgår i disse omkostninger.

Tinglysningsafgiften

Den primære omkostning ved tinglysning af et hus er tinglysningsafgiften. Denne afgift består af to dele:

  1. Fast gebyr: Der er et fast gebyr på 1.850 kr. (pr. 2024) for tinglysning af ejerskabet af en ejendom.
  2. Værdiafgift: Derudover skal der betales en værdiafgift, som udgør 0,6 % af købesummen eller ejendomsværdien, alt efter hvilken der er højest.

Eksempel: Hvis du køber et hus til 2.000.000 kr., vil værdiafgiften være 0,6 % af 2.000.000 kr., hvilket svarer til 12.000 kr. Sammenlagt med det faste gebyr bliver den samlede tinglysningsafgift 13.850 kr.

Tinglysning af lån

Hvis du optager et lån for at finansiere huskøbet, skal dette lån også tinglyses. Omkostningerne ved tinglysning af lån er også delt i et fast gebyr og en værdiafgift:

  1. Fast gebyr: 1.850 kr. pr. lån.
  2. Værdiafgift: 1,5 % af lånebeløbet.

Eksempel: Hvis du optager et lån på 1.500.000 kr., vil værdiafgiften være 1,5 % af 1.500.000 kr., hvilket svarer til 22.500 kr. Sammenlagt med det faste gebyr bliver den samlede tinglysningsafgift for lånet 24.350 kr.

Andre omkostninger

Udover de direkte tinglysningsafgifter kan der være andre omkostninger forbundet med tinglysningen, herunder:

  1. Advokat- eller rådgivergebyrer: Mange vælger at bruge en advokat eller en anden rådgiver til at håndtere tinglysningsprocessen. Honorarerne for disse tjenester varierer, men kan ofte ligge mellem 5.000 og 10.000 kr.
  2. Gebyrer til tinglysningssystemet: Der kan være yderligere mindre gebyrer forbundet med brugen af det digitale tinglysningssystem.

Hvordan foregår tinglysning?

Tinglysning foregår i dag digitalt via Tinglysningsrettens hjemmeside. Processen involverer følgende trin:

  1. Indsendelse af dokumenter: Købsaftalen og eventuelle lånedokumenter indsendes til Tinglysningsretten.
  2. Betaling af afgifter: De nødvendige tinglysningsafgifter betales som led i processen.
  3. Godkendelse og registrering: Når Tinglysningsretten har modtaget og godkendt dokumenterne, registreres ejerskabet og eventuelle lån i Tingbogen.

Konklusion

Tinglysning af et hus er en nødvendig og formel proces, som sikrer, at ejerskabet af ejendommen er korrekt registreret. De samlede omkostninger ved tinglysning inkluderer både faste gebyrer og værdiafgifter, som afhænger af købesummen og eventuelle lånebeløb.

Det er vigtigt at tage højde for disse omkostninger, når man budgetterer for et boligkøb, da de kan udgøre en betydelig del af de samlede udgifter.

Ved at forstå tinglysningsprocessen og de tilhørende omkostninger kan man bedre forberede sig og undgå uventede økonomiske overraskelser.

Se også: Hvad kostede et hus i 1900?

Scroll to Top